{google_analytics}

Haven vol wat nu?

De haven heeft ruimte voor ca. 300 jachten. In het hoogseizoen komt het regelmatig voor dat al deze plekken bezet zijn. Als dat het geval is worden de  twee beruchte, rode vlaggen gehesen aan de kop van de haven. Dit is het teken dat er geen boten meer worden toegelaten. Tegelijk met het hijsen van de rode vlaggen geeft verkeerscentrale Brandaris op kanaal 2 een extra verkeersbericht uit met de mededeling dat de haven van Vlieland vol is. Dit bericht wordt vervolgens steeds meegenomen in het reguliere verkeersbericht dat wordt uitgezonden op elk half uur na een oneven uur (13:30, 15:30, 17:30 etc.). Om onnodig lang wachten te voorkomen, adviseren wij u daarom om kanaal 2 uit  te luisteren.
 
Als u zich na het horen van dit bericht nog voor de splitsing Vlieland-Terschelling bevindt, kunt u nog uitwijken naar Terschelling. Bent u al wel bij onze haven aangekomen en u treft ‘dubbel rood’, dan heeft u de keuze om te ankeren.   In de geul achter het dorp kan dit prima. Een dag later, of  vaak dezelfde dag nog, is er kans dat u toch de haven binnen kunt varen. Het is namelijk gebruikelijk dat tientallen jachten de haven nog verlaten, terwijl de rode vlaggen in de top blijven. De havenmeester haalt de jachten één voor één op zodra er een mogelijke ligplaats vrijkomt. De boxen zijn dan vol, maar de jachten komen dan aan de langsteiger, tussen de steigers of langszij in de werkhaven te liggen. De volgende dag is er in de jachthaven voldoende ruimte vrij gekomen om ook die mensen een ligplaats inclusief stroom te bieden. Voor lage motorboten (maximale hoogte van 6,5 meter bij NAP) is er vaak wel plaats achter de hoogtebeperking. Als er weer voldoende ligplaatsen zijn ontstaan worden de vlaggen gestreken en een melding gedaan op kanaal 12. Dat is voor u het moment om aan te varen. Doe dit echter rustig en vooral beheerst.  Wij kunnen niet weten welk schip het langst ligt te wachten en aldus het ‘recht’ heeft om als eerste de haven in te varen. Wij vertrouwen erop dat jullie daar onderling uitkomen.

Is de haven vol en zijn de weersomstandigheden slecht (harde tot stormachtige wind), dan wordt er veiligheidshalve niet gevaren en wordt er dus niet gewisseld. In dat geval blijven de rode vlaggen in top. Waait het dusdanig hard dat het onverantwoord is om buiten te haven te liggen, dan fungeert onze haven als vluchthaven en is het toegestaan om binnen te lopen. Dit wordt echter gecoördineerd door de havendienst.

Nieuwe betaalmunten!

Vanaf heden kunt u voor het afrekenen van de douche en het water op de steige...

Lees meer

Winterverblijf op Vlieland

Bent u voornemens om in de winter de jachthaven van Vlieland aan te doen...

Lees meer
Meer nieuws

LEUK IN DE HAVEN